Heartstrings Tour

Dinsdag 7 november was alweer de laatste van de Heartstrings Tour in de Rotterdamse Schouwburg. In diverse theaters in Nederland kon men de laatste maanden genieten van het prachtige samenspel tussen Douwe & band samen met de Dutch String Collective. Douwe nam deze keer een special guest mee op tour. Het Limburgse talent Blackbird (Merel Koman) die net haar debuutsingle “Wicked Song” had uitgebracht.

De eerste show vond plaats in Schouwburg het Park in het pittoreske Hoorn waar Jeroen Overman vandaan komt. Douwe opende alle shows bijgestaan door het 7-koppige strijkorkest met het nummer “Pass It On” gevolgd door “Mine Again” “Take It All” en “Eliza Jane”. De complete eerste helft is solo en het publiek is duidelijk onder de indruk door deze intieme start. Al beweert Douwe dat hij ‘probeert’ piano te spelen klinkt “Morning Sunset” als muziek in de oren. Na wat grappen over exen speelt Douwe zijn nieuwe nummer “Drop of You”.

Toch was niet elke show hetzelfde. Zo kwamen bij een paar theaters nog “Black On My Pallet” en “Standing Here Helpless” waar het ooit mee begon, voorbij. Na een kort verhaal over hoe Douwe het had ervaren om in een vrouwengevangenis in Nashville “Fine Line” te spelen en de boodschap daar juist heel duidelijk naar voren kwam, mocht deze natuurlijk ook niet ontbreken.

Tijdens de korte pauze waarin er onder het genot van een drankje even gezellig nagepraat kon worden over het eerste gedeelte van de show neemt iedereen weer plaats in de zaal. Het licht wordt gedimd en Douwe, Duijf & JP betreden het podium. Het is muisstil in de zaal wanneer deze drie mannen het nummer “History” beginnen te zingen. Daarna betrad de rest van de band ook het podium en kwamen nummers zoals “Sugar” en “Born In A Storm” aan bod.

Wel was bij elke show “How Lucky We Are” in een heel nieuw jasje gestoken. Zo was er bij de show in Koninklijk Theater Carré een zeer speciale uitvoering van het nummer “How Lucky We Are” waar mondharmonica speelster Hermine Deurlo het podium betrad, een prachtige toevoeging aan het nummer. Ook zaten de kandidaten uit het team van Douwe bij de Voice Kids in de zaal. Tijdens het nummer “Born in a Storm” werd iedereen opgeschrikt door een korte knal… maar na deze korte onderbreking speelde men gewoon weer verder.

In het tweede gedeelte van de show het altijd prachtige “Stone In To The River”, waaronder de solo van JP op zijn Dobro resonator en “Jacob’s Song” raken het publiek, de strijkers verrijken deze nummers zo goed. Dan is het tijd voor Blackbird, bijgestaan door Douwe & band zingt ze haar single “Wicked Song”. Vervolgens worden de eerste klanken van “Marrakech” ingezet. Niet alleen Douwe en zijn vrienden op het podium gaan vervolgens helemaal los maar ook het publiek geniet met volle teugen, o.a. door de uitgebreide gitaarsolo van JP Hoekstra maar ook wanneer Jacob Plooij zijn solo overneemt op de viool.

Dan is het alweer tijd voor het laatste nummer van de avond, “Pass It On”, niet alleen met strijkers maar ook de band. Ze verdwijnen allemaal van het podium maar natuurlijk is het nog niet afgelopen. Onder luid gejuich en geklap komen Douwe, Duijf & JP weer het podium op en spelen het wonderschone “We’ll Be Gone”. Bij de show in Carré droeg Douwe het nummer op aan de net overleden Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam.

Daarna komt Blackbird nog een keer het podium op, samen met Douwe zingt ze het nummer “Your Eyes” dat hij lang geleden schreef samen met Matthijs van Duivenbode. Het blijkt zich heel goed te lenen voor een duet en deze stemmen klinken dan ook prachtig samen.

Helaas is het dan echt zover, het laatste nummer van de avond het meeslepende “Love On The Rocks”. Nadat Douwe tijdens het nummer langzaam het podium verlaat en de band uitspeelt stond het publiek wederom op van hun stoel om onder luid applaus hun bewondering te tonen voordat iedereen even terug het podium opkwam en met een diepe buiging naar het publiek hun dankbaarheid toonde.

Bij de show in de Harmonie in Leeuwarden speelde Douwe, ondanks dat het ‘fucking’ mis kon gaan, het indrukwekkende “Hurt” dat hij zong tijdens zijn bezoek in Nashville voor het programma Ilse’s veranda. Alleen Douwe en zijn gitaar, prachtig!

De 8e van de Heartstrings Tour vond plaats in het prachtige nieuwe gebouw van Musis Sacrum die volgens Douwe doet denken aan een ruimteschip die ons allen naar een onbekende planeet brengt. Naar een planeet waar twee werelden samen komen door het prachtige samenspel tussen Douwe en de Dutch String Collective. Er waren ook weer verschillende lachmomenten, zoals het moment dat Douwe zijn nieuwe schoenen uit had gedaan tijdens de show omdat ze pijn deden en op sokken verder ging die avond. Zo ook het moment dat Merel met Douwe het duet “Your Eyes” ten gehore wilde brengen en ze solidair wilde zijn door ook haar pumps uit te doen, Douwe de schoen van Blackbird (Merel Koman) oppakte en het publiek ingooide.

Bij de ene laatste show in muziekgebouw Eindhoven mocht Bram, die de volgende dag in het huwelijksbootje zou stappen, een lied uitkiezen die hij graag wilde horen. Het werd “Gentle On My Mind” waarvan het origineel van John Hartford zoals de meeste van jullie wel zullen weten.

Tijdens de laatste show in de Rotterdamse Schouwburg nodigde Douwe zijn vriend Maurice van Hoek, die ook in de zaal zat, uit om samen met hem een heel nieuw nummer ten gehore te brengen die nog niemand had gehoord en dat hij zelfs nog niet eens een naam had gegeven. Vervolgens vroeg Douwe Joost van Es, die ook in het publiek zat, en Blackbird (Merel Koman) bij hen te voegen om samen een bijzondere uitvoering van “Drop Of You”, dat ze even van te voren in de kleedkamer geoefend hadden, te spelen wat deze ballad o.a. door het prachtige vioolspel van Joost een extra tintje gaf.

Na elke show nam Douwe volop de tijd om een foto/signeersessie te geven en was er natuurlijk tijd om je favoriete plaat of een t-shirt te scoren.

Conclusie: Men kan tevreden en trots terugkijken op deze mooie tour.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *